Speleološka konferencija, 17. -19. Juna 2018. godine, u Eselniti, Rumunija

Konferencija Projekta “7 WONDERS”, 8. decembra 2017, Donji Milanovac
12/09/2017
Regionalna konferencija nautičkog turizma, 16-18. Avgust 2018. godine, Donji Milanovac
08/18/2018

Speleološka konferencija, 17. -19. Juna 2018. godine, u Eselniti, Rumunija

Traže se zajednička rešenja u cilju promovisanja speleološkog turizma na rumunskoj i srpskoj obali Dunava. U okviru projekta „7 čuda Mehedinti i Borski“-RORS 37, koju je pokrenulo Udruženje Pro Mehedinci u partnerstvu sa Turističkom organizacijom opštine Negotin i Bios Fondom u Srbiji, sa ciljem da se osnuje Rumunsko-srpsko speleološko udruženje. Svrha novog udruženja biće promovisanje speleološkog potencijala sa obe strane Dunava. Svi detalji su sačinjeni tokom konferencije održane u periodu od 17. do 19. juna u Eselniti u Rumuniji, na kojoj je učestvovalo 50 ljudi, 20 iz Rumunije i 30 iz Srbije. Tokom konferencije održan je trening sesija u oblasti speleogije, jedan od trenera bio je najbolji speleolog, Cristi Lascu – bivši urednik časopisa National Geographic u Rumuniji i jedan od pionira speleologije u Rumuniji. Na osnovu njegovog iskustva, učesnici su dobili logističku I stručnu podršku za osnivanje Rumunsko-srpskog speleološkog udruženja, sa strukturom koja će imati za cilj da na zajednički strateški način postigne plan aktivnosti za razvoj i unapređenje ovog resursa za razvoj turističkog sektora i istovremeno štiteći životnu sredinu.

Organizovana je i poseta Poničovi i Veteranskim pećinama. Ova konferencija je bila prva koja je održana u okviru projekta, a još četiri ovakva događaja biće organizovana u narednim mesecima: Off-road i Enduro konferencija, Konferencija o planinarenju, Nautička konferencija i Lovna i ribolovna konferencija.

Projekat „7 čuda Mehedinti i Borski“ finansiran je iz programa Interreg-IPA prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, koji finansira Evropska unija u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II), a sufinansiraju ga države partneri u Programu.