Destinacija Đerdap raspolaže kulturnim nasleđem duge i značajne istorije.
Najpoznatiji i najstariji nalazi datiraju iz neolitskog perioda, starosti više od 8000 godina, na lokalitetu Lepenski Vir, koji se nalazi se na obali Dunava, u blizini Donjeg Milanovca.
Brojni spomenici iz perioda Rimskog carstva su takođe dokaz bogate istorije. Područje Đerdapa predstavljalo je gotovo nepremostivu prepreku koja je primorala imperatore Tiberija (33-34 n.e.) i Trajana (103 n.e.) da izgrade, uz velike napore, put kroz stene Đerdapske klisure. Ovaj put, danas je ispod nivoa vode, ali je kamena tabla imperatora Trajana ostala da svedoči o ovom građevinskom poduhvatu. Ostaci graničnih utvrđenja rimskog carstva su takođe Dijana i stubovi impresivnog Trajanovog mosta.

Tvrđave i manastiri svedoče o vrlo bogatoj istoriji srednjovekovnog perioda regiona i uglavnom su očuvani. Posebno su impresivne tvrđave: Ram, Golubac i Fetislam.
U regionu takođe možete otkriti veliki broj starih sela. Sela Đerdapa karakterišu folklor, ribolov, proizvodnja vina i uticaj vekovima stare poljoprivredne proizvodnje. Posetom i boravkom u njima, dobićete doživljaj gostoljubivih sela za pamćenje.